مقالات

داکت اسپلیت سقفی – معرفی مدل ها و خرید

آشنایی و خرید انواع داکت اسپلیت سقفی

داکت اسپلیت های سقفی که به آن ها اسپلیت های کانالی یا توکار نیز گفته می شود، نوعی از سیستم های تهویه مطبوع محبوب با عملکرد دوگانه هستند که قابلیت سرمایش و گرمایش محیط را به صورت همزمان ارائه می دهند. این سیستم ها با توزیع یکنواخت دما و بهره مندی از عملکردی موثر، به عنوان یکی از متداول ترین تجهیزات تهویه مطبوع، در فصول سرد و گرم سال به کار گرفته می شوند. این دستگاه ها تا حدودی به کولرهای گازی شبیه هستند، با این تفاوت که یونیت آن ها به صورت توکار نصب می گردد. سیستم های داکت اسپلیت سقفی برای تامین سرمایش و گرمایش محیط های مسکونی، اداری و تجاری، هوای سرد یا گرم را به کمک کانال ها و دریچه های تعبیه شده به شکل یکپارچه توزیع می کنند.

این ویژگی موجب می شود تا داکت اسپلیت ها توانایی گرم کردن یا خنک سازی همزمان چند اتاق مجزا از یکدیگر را داشته باشند. این دستگاه از دو بخش اصلی یونیت داخلی و خارجی تشکیل شده است که هر یک با کارکرد خود، عملکرد بهینه آن را تضمین می کنند. برای خرید داکت اسپلیت سقفی می توانید این دستگاه ها را با خیالی آسوده و اطمینان از اصالت کالا، از وب سایت فروشگاه چیلر فن کویل تهیه کنید.

 

خرید انواع داکت اسپلیت، چیلر و فن کویل
با بهترین قیمت در فروشگاه چیلر فن کویل

نحوه کارکرد داکت اسپلیت سقفی

برای آشنایی با داکت اسپلیت، ابتدا لازم است نحوه عملکرد و طرز کار آن مورد بررسی قرار گیرد. این دستگاه با تغییر وضعیت ماده مبرد در داخل لوله ها، فرآیند سرمایش و گرمایش را به صورت زیر اجرا می کند:

– عملکرد سرمایشی داکت اسپلیت

سیستم های داکت اسپلیت، سرمایش مورد نیاز برای خنک سازی محیط را طی فرآیند زیر تامین می کنند:

مرحله اول: برای تامین سرمایش توسط داکت اسپلیت، پیش از هر چیز لازم است مبردی که دارای حالت گاز است به کندانسور یا همان یونیت خارجی دستگاه وارد شود.
مرحله دوم: در ادامه کمپرسور دستگاه با عملکرد خود موجب افزایش فشار مبرد و پایین آمدن دمای آن می شود که طی این فرآیند، گرمای مبرد به محیط بیرون کندانسور داکت اسپلیت سقفی انتقال داده شود.
مرحله سوم: مبرد با فشار قابل توجهی وارد شیر انبساط یا لوله مویین مسی می شود که این امر موجب افت فشار آن می شود.
مرحله چهارم: مبرد پس از آن وارد اواپراتور یا همان یونیت داخلی می شود و با جذب گرمای محیط داخلی، سرمایش محیط را به صورت مطلوب تامین و محیط را خنک می سازد.
مرحله پنجم: در انتهای این فرآیند، مبرد که گرمای محیط را جذب کرده و به حالت گاز تبدیل شده است، به کمک لوله های مسی به کندانسور باز می گردد و این چرخه به همین شکل ادامه پیدا می کند.

– عملکرد گرمایشی داکت اسپلیت

برای تولید گرمایش مورد نیاز محیط توسط دستگاه های داکت اسپلیت سقفی از شیوه های زیر بهره گرفته می شود:

1. روش بهره گیری از کویل آب گرم

در این روش، برای تولید جریان هوای گرم از یک کویل گرمایشی کمک گرفته می شود که در قسمت پشت یونیت داخلی نصب می گردد. عملکرد کویل های آب گرم به گونه ای است که جریان هوا با عبور از روی آن ها گرم می شود و این گرما به محیط داخلی ساختمان منتقل می گردد. در این حالت، تنها باید فن یونیت داخلی داکت اسپلیت سقفی فعال باشد و یونیت خارجی از جمله کمپرسور و فن های کندانسور غیرفعال بماند.

2. روش معکوس کردن سیکل تبرید

در این روش، برای فراهم نمودن گرمایش مورد نیاز، لازم است جریان مبرد در سیکل تبرید معکوس گردد. برای این منظور بخار داغ خروجی از کمپرسور به جای ورود به یونیت خارجی دستگاه، به صورت مستقیم به اواپراتور هدایت می شود. با این تغییر، دمای هوایی که از کویل عبور می کند افزایش می یابد و هوای گرم وارد محیط می شود.
به طور کلی هر یک از این روش ها به دستگاه امکان می دهند تا در شرایط مختلف، محیطی با دمای مطلوب فراهم کند.

آشنایی و خرید انواع داکت اسپلیت سقفی

انواع داکت اسپلیت سقفی

داکت اسپلیت ها به عنوان یکی از محبوب ترین سیستم های سرمایشی و گرمایشی بر اساس ویژگی هایی نظیر ظرفیت کمپرسور و میزان مصرف انرژی به صورت زیر دسته بندی می شوند:

1. داکت اسپلیت های دور ثابت

این نوع از داکت اسپلیت ها که تحت عنوان داکت اسپلیت های معمولی شناخته می شوند، از موتوری با سرعت ثابت و کمپرسوری با عملکرد غیرقابل تنظیم بهره می برند. در داکت اسپلیت های دور ثابت، موتور دستگاه همواره با سرعت مشخصی کار می کند و امکان تغییر خودکار سرعت برای تنظیم دما وجود ندارد. به همین دلیل، برای تنظیم دمای محیط، لازم است در صورت نیاز دستگاه به صورت دستی روشن یا خاموش شود.
عملکرد این دستگاه ها به گونه ای است که با رسیدن دمای محیط به میزان تعیین شده از طریق ترموستات، کمپرسور خاموش می شود و پس از تغییر دما و نیاز به تنظیم مجدد، بار دیگر روشن می گردد. یکی از نقاط ضعف داکت اسپلیت سقفی دور ثابت، مصرف انرژی بالای آن در مقایسه با مدل های دور متغیر است که دلیل این مسئله نیز، مصرف ثابت انرژی توسط کمپرسور، صرف نظر از نیاز واقعی محیط به گرمایش یا سرمایش، برای حفظ میزان دما در حد مطلوب است.

2. داکت اسپلیت های دور متغیر

این نوع از سیستم ها که در بازار با نام داکت اسپلیت های اینورتر شناخته می شوند، مجهز به موتوری با دور غیر ثابت هستند که در مقایسه با موتور دستگاه های دور ثابت، با سرعت بیشتری قادر به حرکت است. خرید داکت اسپلیت سقفی با توجه به بهره گیری این دستگاه از فن آوری پیشرفته، عملکردی سریع و مصرف بهینه انرژی گزینه ای ایده آل محسوب می شود. در داکت اسپلیت سقفی، کمپرسور به طور کامل خاموش نمی شود. به عبارت دیگر هنگامی که دمای محیط به میزان مورد نظر می رسد، سرعت آن کاهش می یابد و با کم ترین ظرفیت به کارکرد خود ادامه می دهد.

این ویژگی موجب می شود تا کمپرسور این سیستم ها کمتر قطع و وصل شوند و میزان برق مصرفی آن ها به حداقل ممکن برسد. هنگام روشن شدن نیز با حداقل توان فعالیت می کند و پس از تثبیت دما، سرعت خود را به پایین ترین سطح تنظیم می کند. علاوه بر آن داکت اسپلیت سقفی اینورتر در مقایسه با مدل های دور ثابت، در حین کارکرد صدای کمتری تولید می کنند و با توجه به عملکرد پایدار و مداوم دستگاه، به قطعات فشار کمتری وارد می شود و در نتیجه میزان عمر آن افزایش پیدا می کند.

ویژگی ها و مزیت های داکت اسپلیت

این نوع از داکت اسپلیت ها دارای مزایای متعددی هستند که آن ها را از سایر سیستم های تهویه مطبوع متمایز می سازد. از مهم ترین این مزیت ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

– توزیع یکنواخت دما در سراسر محیط

عملکرد این سیستم ها به گونه ای است که با توزیع یکسان دما در سراسر، موجب می شوند تا هوا از نظر کیفیت و دما شرایط مشابهی در سراسر محیط داشته باشد.

– طراحی زیبا و مجهز به پنل های توکار

پنل های داکت اسپلیت سقفی با داشتن ابعاد کوچک و قابلیت نصب به صورت سقفی و توکار، تاثیری بر طراحی داخلی ساختمان نمی گذارند. این در حالی است که اسپلیت های دیواری که به صورت روکار و بر روی دیوار نصب می شوند، نمای داخلی را تحت تاثیر قرار می دهند.

– عدم نیاز به کانال کشی بیش از اندازه

طراحی و کارکرد این داکت اسپلیت ها به نحوی است که نسبت به سیستم هایی مانند چیلر و اسپلیت دیواری، نیاز به کانال کشی کمتری دارند و در عین حال اندازه کانال آن ها نیز کوچک تر است.

– تامین هوای مطبوع برای کلیه محیط ها

این سیستم ها با عملکرد مطلوب خود علاوه بر تامین دمای مورد نظر، هوا را نیز به خوبی تصفیه می کنند و از این طریق هوایی مطبوع و باکیفیت را به محیط انتقال می دهند.

– بازدهی گرمایشی و سرمایشی مناسب

دستگاه های داکت اسپلیت سقفی در مقایسه با سایر تجهیزات تهویه مطبوع، از عملکرد قابل قبولی برخوردار هستند و در هر دو حالت گرمایش و سرمایش، بازدهی مناسبی را ارائه می دهند.

– مقرون به صرفه در خرید و نگهداری

با در نظر گرفتن اینکه این نوع از داکت اسپلیت عمدتا به جای چند داکت اسپلیت دیواری در اتاق های مجزا استفاده می شوند، بنابراین خرید داکت اسپلیت سقفی مقرون به صرفه تر خواهد بود و با توجه به کمتر بودن تعداد دستگاه ها، هزینه نگهداری نیز پایین تر می آید.

– کمک به صرفه جویی در مصرف گاز

سیستم های داکت اسپلیت سقفی برای تامین هوای گرم مورد نیاز، از امکان استفاده از کویل آب گرم برخوردار هستند. این ویژگی موجب می شود تا این دستگاه ها در مقایسه با رادیاتورهایی که گرمایش خود را از طریق تجهیزاتی همچون پکیج یا موتورخانه تامین می کنند، اقتصادی تر باشند.

– نیازمند تعداد کندانسینگ یونیت کمتر

این سیستم ها در مقایسه با دستگاه هایی نظیر داکت اسپلیت های دیواری نیازمند کندانسینگ یونیت های کمتری هستند. این مزیت کمک می کند تا نمای خارجی ساختمان ها، به ویژه در محیط های آپارتمانی، زیبایی بصری خود را حفظ کند.

– تنظیم مجزای دما در واحدهای مختلف

طراحی این داکت اسپلیت ها به نحوی است که امکان تنظیم دمای محیط ها یا واحدهای ساختمانی را به صورت مستقل از دیگر واحدها فراهم می کنند.

– کمک به صرفه جویی در مصرف برق

سیستم های داکت اسپلیت سقفی به دلیل بهره گیری از تهویه مرکزی، نقش موثری در پایین آمدن مصرف برق ایفا می کنند و در مقایسه با دستگاه هایی نظیر کولر گازی، از نظر میزان مصرف انرژی عملکرد بهینه تری دارند.

– عملکرد همزمان گرمایشی و سرمایشی

این دستگاه ها علاوه بر تامین سرمایش، از قابلیت ایجاد گرمایش مطلوب نیز برخوردار هستند و به همین سبب از آن ها می توان به عنوان یک سیستم تهویه مطبوع پرطرفدار در کلیه فصول سال بهره گرفت.

چالش های استفاده از داکت اسپلیت

داکت اسپلیت ها با وجود مزایای فراوان، دارای معایبی نیز هستند که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

– عدم امکان تنظیم متفاوت دما در یک واحد

یکی از معایب دستگاه های داکت اسپلیت سقفی این است که در صورت استفاده از آن ها، امکان تنظیم دمای جداگانه در هر بخش از ساختمان وجود ندارد. اگرچه این ویژگی ممکن است در محیط های اداری یا تجاری چالشی به وجود نیاورد، اما می تواند در فضاهای مسکونی مشکل ساز باشد. با این حال برای رفع این مشکل می توان از دریچه های مجهز به ترموستات بهره گرفت.

– نیاز به سقف کاذب برای نصب و کانال کشی

در هنگام خرید داکت اسپلیت سقفی به این نکته باید توجه شود که برای نصب و راه اندازی این دستگاه، وجود سقف کاذب الزامی است. این بدین معنا است که در صورت عدم وجود سقف کاذب، هزینه های اضافی مربوط به نصب و کانال کشی به پروژه اضافه می شود که ممکن است مقرون به صرفه نباشد.

– تولید صدای نه چندان کم در حین کارکرد

یکی دیگر از چالش های استفاده از داکت اسپلیت سقفی، صدایی است که این دستگاه در حین کار ایجاد می کند. دلیل این مسئله عمدتا وجود فن های بزرگ برای انتقال هوا به کانال ها است. برای کاستن از میزان این صدا، می توان یونیت داخلی را در سقف کاذب راهروها یا ورودی ها نصب نمود، به طوری که با اتاق های اصلی فاصله داشته باشد.

– محدودیت در تامین دمای محیط های بزرگ

طراحی این نوع از دستگاه ها به صورتی است که نمی توانند فضاهای بزرگ یا ساختمان هایی با متراژ بسیار بالا را به خوبی پوشش دهند که در چنین مواردی، ممکن است به نصب چندین یونیت داخلی و خارجی نیاز باشد.

اجزا و قطعات داخلی داکت اسپلیت سقفی

داکت اسپلیت های سقفی متشکل از دو بخش اصلی یونیت داخلی و خارجی هستند که هر یک از اجزای مختلفی تشکیل شده اند که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم.

– اجزای یونیت خارجی داکت اسپلیت سقفی

نکته حائز اهمیت در هنگام خرید داکت اسپلیت سقفی این است که یونیت خارجی این سیستم ها متشکل از اجزایی همچون کمپرسور، کندانسور و ترموسات است. این بخش در فضای باز و بیرون ساختمان نصب می شود تا امکان تبادل حرارت با هوای محیط فراهم گردد.

1. کمپرسور

کمپرسور یکی از اصلی ترین اجزای سیستم تبرید در یونیت خارجی داکت اسپلیت به حساب می آید که نقش حیاتی در عملکرد این دستگاه ایفا می نماید. این قطعه مکانیکی با فشرده کردن گاز مبرد، فشار و دمای آن را به میزان قابل توجهی بالا می برد می دهد تا به مایع تبدیل شود و آماده ورود به کندانسور گردد. شایان ذکر است که بدون عملکرد صحیح کمپرسور، امکان فراهم نمودن هوای سرد و در نتیجه خنک سازی محیط وجود ندارد.

2. کندانسور

کندانسورهای داکت اسپلیت سقفی متشکل از لوله های مسی و چندین فن برای منتقل کردن گرما به محیط هستند و با توجه به آنکه در فضای بیرونی قرار می گیرند، باید در برابر شرایط مختلف محیطی مقاوم باشند. مبرد پس از فشرده شدن در کمپرسور، به بخشی به نام کندانسور منتقل می گردد. کندانسور با کارکرد خود گرمای مبرد را به بیرون منتقل کند و بدین ترتیب موجب می شود تا مبرد با کاهش دما، به حالت مایع تبدیل گردد.

3. ترموستات
ترموستات به عنوان قطعه ای مهم در یونیت خارجی داکت اسپلیت، برای نظارت بر دما و کنترل عملکرد دستگاه طراحی شده است. این قطعه الکترونیکی دمای محیط را از طریق سنسورهای دقیق اندازه گیری می کند تا در صورت نیاز، با کارکرد دستگاه دما را متناسب با شرایط مورد نیاز تنظیم نماید.

 

قبل از خرید یک تماس تلفنی با مشاوران ما بگیرید
بهترین قیمت و راهنمایی تخصصی با ما

– اجزای یونیت داخلی

یونیت های داخلی به بخشی از داکت اسپلیت ها گفته می شود که معمولا در سقف کاذب نصب و جایگذاری می شوند. این قسمت از این سیستم ها با کارکرد موثر خود به تنظیم دما و رطوبت کمک می کنند و جریان هوای گرم یا سرد را در محیط توزیع می کند. یونیت داخلی هر داکت اسپلیت از اجزای گوناگونی تشکیل شده است که مهم ترین آن ها به شرح زیر است:

1. اواپراتور

اواپراتور به عنوان یکی از اجزای کلیدی سیستم تهویه مطبوع، ساختار اصلی یونیت داخلی را شکل می دهد و پس از شیر انبساط در مدار قرار می گیرد. اواپراتور داکت اسپلیت سقفی گرمای محیط را جذب و به مبرد منتقل می کند، مبرد را از حالت مایع به گاز تبدیل می نماید و به کمپرسور باز می فرستد و از این طریق، هوای خنک شده را در فضای داخلی توزیع می کند. اواپراتور در فضای داخلی ساختمان و معمولا در داخل سقف کاذب نصب می گردد. از آنجایی که این یونیت در داخل سقف جای گذاری می شود، لازم است بدنه آن در برابر عوامل آسیب رسان محیطی نظیر زنگ زدگی و پوسیدگی مقاوم باشد. به همین سبب بدنه اواپراتورها غالبا از ورق های گالوانیزه ضد زنگ با ضخامت بالا ساخته می شوند.

2. شیر انبساط

شیر انبساط داکت اسپلیت که با نام لوله مویین نیز شناخته می شود، یکی از اجزای کلیدی سیستم تبرید است. وظیفه این قطعه، تنظیم جریان و میزان فشار مبرد است. عملکرد شیر انبساط به نحوی است که با عبور مبرد از آن، دمای مبرد پایین می آید و به این ترتیب آماده جذب گرمای محیط در اواپراتور می شود. شیرهای انبساط در مدل های گوناگونی تولید می شوند که از متداول ترین آن ها می توان به شیرهای انبساط ترموستاتیک و الکترونیکی اشاره کرد.

یونیت داخلی و خارجی داکت اسپلیت

نکات نصب یونیت خارجی داکت اسپلیت سقفی

برای نصب یونیت های خارجی داکت اسپلیت ها، رعایت موارد زیر توصیه می شود:

– محل نصب یونیت های داکت اسپلیت باید به حدی مقاوم باشد که بتواند وزن آن را به خوبی تحمل کند.

– در مناطقی که شدت باد زیاد است جهت نصب یونیت خارجی داکت اسپلیت، استفاده از بادگیر پیشنهاد می شود.

– محل نصب این یونیت ها باید به گونه ای انتخاب شود که از نور مستقیم خورشید، باران و برف در امان باشد.

– در هنگام نصب یونیت خارجی داکت اسپلیت این دستگاه باید حداقل فاصله لازم را از اتاق های خواب داشته باشد.

– لوله کشی میان یونیت های داخلی و خارجی داکت اسپلیت ها باید به صورت اصولی و مطابق با استانداردهای لازم انجام شود.

– یونیت های داکت اسپلیت باید حتما در فضای باز و محیط های غیر بسته نصب گردند، به نحوی که برای ورودی یا خروجی هوا مانعی وجود نداشته باشد.

نکات نصب یونیت داخلی داکت اسپلیت سقفی

مهم ترین نکات نصب یونیت های داخلی این نوع از سیستم های تهویه مطبوع به شرح زیر است:

– در هنگام نصب این یونیت ها باید از جریان مناسب هوا، و عدم وجود اشیای مسدود کننده هوا اطمینان حاصل گردد.

– محل نصب این تجهیزات باید به نحوی انتخاب گردد که هوا به طور یکنواخت و یکپارچه در محیط توزیع شود.

– فضای اطراف یونیت داخلی باید به اندازه کافی باشد تا عملیات سرویس و نگهداری به آسانی انجام شود.

– یونیت های داخلی این دستگاه ها باید در مکانی نصب شوند که فاصله لازم را از منبع گرمایی یا حرارتی داشته باشند.

– لوله تخلیه این سیستم ها باید به نحوی نصب گردد تا از مشکلات ناشی از تخلیه آب کندانس جلوگیری شود.

– برای جلوگیری از ایجاد نویز، یونیت داخلی باید فاصله لازم را از دستگاه هایی همچون تلویزیون داشته باشد.

نکات خرید داکت اسپلیت سقفی

برای خرید سیستم های داکت اسپلیت سقفی پیشنهاد می شود موارد زیر را در نظر داشته باشید. با در نظر گرفتن این نکات، می توانید انتخابی هوشمندانه تر داشته باشید و از عملکرد بهینه دستگاه بهره مند شوید.

– با توجه به آنکه داکت اسپلیت ها در انواع مختلفی عرضه می شوند، باید نوع دستگاه را با توجه به نیاز محیط و شرایط خود انتخاب کنید.

– پیش از خرید داکت اسپلیت، باید ابعاد دستگاه را با محیط نصب تطبیق دهید و پس از آن نسبت به تهیه این دستگاه اقدام نمایید.

– پیش از خرید داکت اسپلیت، مطمئن شوید که آمپر برق مصرفی دستگاه با ظرفیت کنتور ساختمان هماهنگی دارد.

– از آنجایی که دستگاه هایی با راندمان بالا، مصرف انرژی کمتری دارند و هزینه های برق را کاهش می دهند، بنابراین انتخاب دستگاه هایی با بازدهی بهتر توصیه می شود.

– برای آنکه داکت اسپلیت سقفی شما دارای حداکثر بازدهی باشد، ظرفیت آن را بر اساس میزان مساحت محیط مورد نظر خود انتخاب کنید.


بیشتر بخوانید

فن کویل زمینی و اجزای تشکیل دهنده آن

چیلر گرمایشی و سرمایشی – مزایا و معایب

دلیل آب دادن فن کویل چیست

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *