چیلرهای جت بخار که در بازار با نام چیلرهای بخار نیز شناخته می شوند، نوعی از چیلرهای جذبی با کاربردی عمدتا صنعتی هستند که برای تامین سرمایش مورد نیاز خود از انرژی بخار استفاده می کنند. طراحی این مدل از چیلرها به نحوی است که برخلاف مدل های تراکمی، فاقد کمپرسور هستند و به جای انرژی الکتریسیته، از انرژی بخار آب استفاده می کنند. بدین ترتیب، چیلر جت بخار به عنوان یکی از تجهیزات اصلی در سیستم های سرمایشی، از انرژی جنبشی بخار آب برای ایجاد اختلاف فشار و مکش مبرد استفاده می کند. این اختلاف فشار موجب تبخیر مبرد در دمای پایین می شود و از این طریق فرآیند سرمایش ممکن می گردد. این چیلرها برای استفاده در بخش های مختلف صنعتی از جمله صنایع نیروگاهی و پالایشگاهی که در آن ها بخار اضافی ناشی از فرآیندهای مختلف وجود دارد، گزینه ای ایده آل به حساب می آیند.
خرید انواع چیلر برای مراکز صنعتی
با مشاوره تخصصی و کارشناسی بهترین قیمت
با یک تماس در فروشگاه چیلر فن کویل
کاربردهای چیلر جت بخار
با در نظر گرفتن این مسئله که چیلرهای بخار برای تولید بخار به گرما و بویلر نیاز دارند، بنابراین عمدتا در بخش های صنعتی مجهز به سیستم های بخار به کار گرفته می شوند. این بدین معنا است که استفاده از این چیلرها در یک بخش صنعتی یا نیروگاهی تنها در صورتی مقرون به صرفه است که مقادیر فراوانی بخار بلا استفاده و مازاد وجود داشته باشد. در چنین شرایطی، با بهره گیری از اجکتورهای بخار می توان از انرژی جنبشی حاصل از بخار آب جهت فرآیند سرمایش استفاده نمود. با در نظر گرفتن اینکه این چیلرها برای کارکرد خود به انرژی برق نیاز ندارند، با حداقل استفاده از انرژی می توان از آن ها برای تولید سرمایش مورد نیاز در بخش های زیر بهره گرفت:
– سیستم های تهویه مطبوع
چیلر جت بخار می تواند در سیستم های تهویه مطبوع محیط های درمانی و آموزشی وسیع، نظیر دانشگاه ها و بیمارستان های مجهز به سیستم های بخار مرکزی به عنوان گزینه ای کارآمد در نظر گرفته شود.
– صنایع پتروشیمی
در صنعت پتروشیمی، نفت و گاز از این نوع از چیلرهای جذبی جهت تامین سرمایش مورد نیاز واحدهای فرآیندی که از بخار به عنوان منبع انرژی استفاده می کنند بهره گرفته می شود.
– صنایع نیروگاهی
این چیلرهای بخار انتخابی مناسب برای استفاده در نیروگاه های تولید برق هستند و به کمک آن ها می توان سرمایش مورد نیاز برای پروسه تولید برق را تامین نمود.
انواع چیلر جت بخار
چیلرهای بخار موجود در بازار را می توان بر اساس نوع کندانسور به صورت زیر تقسیم بندی نمود:
– چیلرهای مجهز به کندانسور پوسته و لوله
این نوع از چیلرهای بخار مجهز به کندانسوری با یک پوسته و لوله هایی در درون آن هستند که در داخل آن ها آب سرد جربان دارد. این سیستم ها به نحوی طراحی شده اند که بخار داغ آب پس از ورود به داخل پوسته و قرار گرفتن در معرض بخش خارجی لوله های حاوی آب سرد، حرارت خود را از دست می دهد و پس از سرد شدن به حالت مایع در می آید. چیلرهای جذبی با کندانسور پوسته و لوله معمولا در سیستم های تهویه مطبوع صنعتی ظرفیت بالا کاربرد دارند؛ زیرا از راندمان بالایی برخوردار هستند. این نوع از چیلرهای بخار دارای ماندگاری بالایی هستند، اما برای کارکرد موثر و حفظ راندمان مناسب، نیازمند مراقبت و سرویس های منظم هستند.
– چیلرهای مجهز به کندانسور تماس مستقیم
طراحی و ساخت انواع چیلر جت بخار با کندانسورهای تماس مستقیم به گونه ای است که بر خلاف مدل های مجهز به کندانسور پوسته و لوله، بخار به صورت مستقیم و در محفظه ای مخصوص در معرض جریان آب سرد قرار می گیرد و از این طریق با از دست دادن گرمای خود، به شکل مایع در می آید. این فرآیند موجب می شود تا بخار با سرعت بیشتری به مایع تبدیل گردد. این نوع از چیلرها به دلیل تسریع در فرآیند میعان، در شرایطی که سرعت در تبادل حرارتی در اولویت قرار داشته باشد و دسترسی به آبی فراوان امکان پذیر باشد ایده آل هستند. چیلرهای مجهز به کندانسور تماس مستقیم از راندمان کاری بالایی برخوردار هستند و به دلیل طراحی غیر پیچیده، هزینه مراقبت و نگهداری پایین تری دارند.
بخش های اصلی چیلر بخار
چیلرهای بخار از بخش های مختلفی تشکیل شده اند که اصلی ترین آن ها عبارت اند از:
– اجکتور: نازل بخار یا اجلکتور چیلر جت بخار از طریق مکش بخار پرفشار با سرعت بالا به داخل محفظه مخصوص، خلاء به وجود می آورد و به تولید سرمایش کمک می کند.
– اواپراتور: در این بخش از چیلر، آب سرد یا مبرد بخار می شود که این امر موجب پایین آمدن دما و تامین سرمایش می شود.
– کندانسور: در این قسمت، بخار خارج شده از نازل بخار که دارای دما و فشاری بالا است تقطیر می گردد و به حالت مایع در می آید.
– پمپ ها: پمپ ها و تجهیزات مرتبط نقش مهمی در انتقال و جابجایی بخار و سیال موجود در قسمت های مختلف چیلر بخار را بر عهده دارند.
مزیت های چیلر جت بخار
مهم ترین مزایای این نوع از چیلرها شامل موارد زیر می شود:
– کارکرد ایمن و بسیار مقرون به صرفه
این چیلرها با در نظر گرفتن آنکه از بخار اضافی و انرژی از دست رفته جهت سرمایش استفاده می کنند، گزینه ای مقرون به صرفه به حساب می آیند و در عین حال بسیار ایمن نیز هستند.
– دوام بالا و هزینه نگهداری پایین
از آنجایی که چیلر جت بخار فاقد قطعه های متحرک است، استهلاک دستگاه به پایین ترین میزان ممکن می رسد، کمتر به سرویس دوره ای نیاز دارد و ماندگاری آن به شکل قابل توجهی بالا می رود.
– طراحی غیرپیچیده و عملکرد پایدار
این چیلرها به راحتی نصب و راه اندازی می شوند، به فن آوری های پیچیده و تخصص فنی خاصی نیازی ندارند و به صورت مداوم و مطمئن عمل می کنند.
– دارای راندمان کاری قابل ملاحظه
در صورت بهره گیری از بیشترین میزان بخار مازد در هنگام استفاده از این چیلر، امکان افزایش ظرفیت سرمایشی این سیستم ها به شکل قابل توجهی وجود دارد.
– نصب و راه اندازی کم هزینه اولیه
هزینه راه اندازی چیلر جت بخار در مقایسه با مدل های دیگر کمتر است که این مزیت آن را به گزینه ای اقتصادی برای صنایع مختلف تبدیل کرده است.
بیشتر بخوانید
سیستم فری کولینگ در چیلر چیست؟
چیلر فلودد چیست Flooded و تفاوت آن با چیلر DX
چیلر توربوکر چیست Turbocor مناسب چه مکان هایی است؟
استفاده از چیلر برای کاهش دمای آب جکوزی